Izrečena prvostepena presuda u predmetu Robert Iličić

06.06.2024, 15:43

Sud Bosne i Hercegovine je 5.6.2024., nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Robert Iličić, kojom je optuženi Robert Iličić oglašen krivim što je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova iz člana 208. stav 1. KZBiH i u vezi s krivičnim djelom nedopuštena trgovina iz člana 212. KZBiH.

Sud je optuženom za počinjeno krivično djelo izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine, te kao sporednu – novčanu kaznu u iznosu od 100.000,00 KM. Na osnovu zakonskih odredbi, od optuženog je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, u iznosu od 1.200,00 KM.

Optuženi je oglašen krivim što je, u periodu od početka 2007. do 7.9.2007., postao pripadnikom organizirane grupe ljudi, koju je prethodno organizirao T.P. s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi neovlaštenom proizvodnjom i prometovanjem akcizne robe – duhanskih prerađevina na teritoriji Bosne i Hercegovine i inostranstvu. Dalje se navodi da je organizator T.P., preko više različitih pravnih i fizičkih lica, uvezao mašine i repromaterijal neophodan za proizvodnju i pakovanje cigareta da bi zajedno sa optuženim Robertom Iličićem i drugim njima poznatim pripadnicima grupe, u hangaru u Grudama, u mjestu Drinovci, pokrenuli proizvodnju cigareta, koje su, u namjeri obmanjivanja krajnjih kupaca i drugih korisnika glede kvaliteta, porijekla, vrijednosti i drugih svojstava robe, pakovali u lažnu ambalažu na kojoj su se nalazile lažne oznake za obilježavanje strane robe „Marlboro“ cigareta, stranog proizvođača „Philip Moris“, a potom na ovu ambalažu, u namjeri da ih upotrijebe kao prave, lijepili lažne akcizne markice sa vrijednosnim oznakama „Ministarstvo finansija Republike Srbije“. Robert Iličić je navedenu robu radi dalje prodaje prevozio do kuće organizatora grupe T.P., koji je potom prodavao njemu poznatim kupcima za novčane iznose od 600 do 700 maraka po kartonskom paketu, pritom su tim radnjama u konačnici proizveli najmanje 500 paketa cigareta (50.000 šteka).